It seems you are using an unsupported browser. Please update your browser to Chrome or Firefox for the complete NUK website experience.
[Translate to greek:] FAQ about feeding, baby bottles and soothers

Μπορεί να μην γνωρίζετε την Τίνα Β. από την Αθήνα, αλλά πριν από λίγο καιρό μας έθεσε ακριβώς την ίδια ερώτηση που απασχολεί τώρα και εσάς: εδώ θα βρείτε τις απαντήσεις μας στις συχνότερες ερωτήσεις νέων μητέρων, καθώς και πρακτικές πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα ή να μας ρωτήσετε κάτι εσείς προσωπικά; Επικοινωνήστε με το Τμήμα εξυπηρέτησης γονέων της NUK μέσω email ή γράμματος, τηλεφωνικά ή στο Facebook. Θα χαρούμε πολύ να σας ακούσουμε.

Θηλές

Είναι σίγουρο ότι οι θηλές NUK από καουτσούκ δεν έχουν καμία επιβλαβή επίπτωση στην υγεία;

Σας το εγγυόμαστε! Οι θηλές μας από καουτσούκ υποβάλλονται τακτικά σε δοκιμές από διάφορα ανεξάρτητα ινστιτούτα (π.χ. Fresenius) και όχι μόνο πληρούν αλλά υπερκαλύπτουν όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Μπορούν οι θηλές NUK από καουτσούκ να προκαλέσουν αλλεργίες;

Οι θηλές από καουτσούκ της NUK υποβάλλονται επί χρόνια σε ανοσολογικές δοκιμές για τον έλεγχο της περιεκτικότητάς τους σε αλλεργιογόνα. Τα αποτελέσματα, από τα οποία δεν προκύπτει μετρήσιμο δυναμικό κινδύνου, επιβεβαιώνουν την θετική πείρα που έχουμε αποκομίσει τα τελευταία 60 χρόνια. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν προϊόντα από καουτσούκ που να μην προκαλούν κάποιου είδους πρόβλημα στα άτομα που έχουν αλλεργία στο συγκεκριμένο υλικό, ακόμη κι όταν η περιεκτικότητα του προϊόντος σε διαλυτές πρωτεΐνες είναι μικρότερη από 30 mg/kg, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των θηλών NUK από καουτσούκ. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνουμε τη χρήση θηλών σιλικόνης.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις θηλές από καουτσούκ και στις θηλές από σιλικόνη;

Η βασική διαφορά τους είναι ότι το καουτσούκ είναι φυτικό προϊόν, ενώ η σιλικόνη παράγεται συνθετικά. Ως εκ τούτου, τα δύο υλικά έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σε στερεή κατάσταση, το καουτσούκ είναι ιδιαίτερα ελαστικό και ανθεκτικό στα σχισίματα και τις δαγκωματιές. Ωστόσο, επειδή το καουτσούκ είναι φυσικό υλικό, η επαφή με τα λιπαρά που περιέχουν τα τρόφιμα ή η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να του προκαλέσουν γήρανση σε συντομότερο διάστημα απ' ό,τι στη σιλικόνη. Οι θηλές από καουτσούκ πρέπει να αντικαθίστανται το αργότερο όταν αρχίζουν να γίνονται κολλώδεις.

Το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται οι θηλές NUK από καουτσούκ προέρχεται από το γαλάκτωμα του καουτσουκόδεντρου. Η εκχύλιση αυτού του φυσικού υλικού υψηλής ποιότητας υποβάλλεται σε συνεχείς ελέγχους από εμάς τόσο στο επίπεδο της πρωτογενούς παραγωγής όσο και κατά τη διάρκεια της περαιτέρω επεξεργασίας. Πράγματι, ελέγχουμε κάθε πιπίλα μία προς μία!

Σε αντίθεση με τις θηλές από καουτσούκ, οι θηλές NUK από σιλικόνη κατασκευάζονται από πολυμερές συνθετικό υλικό υψηλής ποιότητας. Το διαφανές σιλικονούχο υλικό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη θερμοκρασία και τη γήρανση, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζεται πολύ εύκολα. Ωστόσο, η σιλικόνη δεν είναι τόσο εύκαμπτη και μαλακή όπως το καουτσούκ και, κατά συνέπεια, «τραυματίζεται» πιο εύκολα. Οι θηλές σιλικόνης πρέπει να αντικαθίσταται αμέσως μόλις διαπιστωθούν τα πρώτα μικρά σχισίματα ή άλλες φθορές.

Γενικός κανόνας: όλες οι θηλές, ανεξάρτητα από το εάν κατασκευάζονται από σιλικόνη ή από καουτσούκ, πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 1 με 2 μήνες.

Το υλικό που θα αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε εξαρτάται σε τελική ανάλυση από τις ιδιαίτερες επιθυμίες ή προτιμήσεις σας και, φυσικά, και από αυτές του μωρού σας. Επίσης, είναι αυτονόητο ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε εναλλάξ τα δύο υλικά.

Από πού μπορώ να προμηθευτώ θηλές NUK μεγέθους 3;

Οι θηλές NUK διατίθενται μόνο σε 2 μεγέθη: μέγεθος 1 για παιδιά από 0 έως 6 μηνών και μέγεθος 2 για παιδιά ηλικίας 6 μηνών και πάνω. Οι θηλές σιλικόνης πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μέχρι τους 18 μήνες καθώς τα πρώτα δοντάκια μπορεί να «τραυματίσουν» το υλικό τους. Ούτως ή άλλως, όμως, σε αυτή την ηλικία τα περισσότερα παιδιά μπορούν να πίνουν μόνα τους – οπότε σε αυτή την περίπτωση σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε τα ανταλλακτικά ρύγχη της NUK.

Οι ηλικίες που αναφέρονται εδώ είναι ενδεικτικές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το παιδί γνωρίζει ποιο μέγεθος θηλής προτιμά. Έχετε υπόψη σας, ωστόσο, ότι το μπιμπερό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιείται ως πιπίλα. Το συνεχόμενο πιπίλισμα ενός μπιμπερό που περιέχει υγρά, τροφές ή όξινους χυμούς φρούτων/λαχανικών μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.(More)

Πιπίλες

Γιατί οι πιπίλες NUK έχουν ασύμμετρο σχήμα;

Το ειδικό σχήμα των πιπίλων NUK βασίζεται στο πρότυπό τους, που δεν είναι άλλο από τη ίδια τη φύση: πιο συγκεκριμένα, βασίζεται στο σχήμα που παίρνει η θηλή της μητέρας όταν θηλάζει. Το ειδικό σχήμα προκύπτει από το γεγονός ότι η θηλή του μητρικού στήθους προσαρμόζεται στο στόμα του παιδιού και εφάπτεται ιδανικά με τον ουρανίσκο και τη γλώσσα. Με το συγκεκριμένο σχήμα θηλής, το μωρό μπορεί να καλύψει την έμφυτη ανάγκη του για πιπίλισμα με εξαιρετικά φυσικό τρόπο.

Οι θηλές και οι πιπίλες της NUK είναι σχεδιασμένες έτσι, ώστε κατά τη χρήση τους να απαιτούνται οι ίδιες θηλαστικές κινήσεις και κινήσεις κατάποσης με αυτές που απαιτούνται στον μητρικό θηλασμό. Με τον τρόπο αυτόν ασκούνται οι μύες της κάτω σιαγόνας και του προσώπου.

Επομένως, όταν οι πιπίλες της NUK χρησιμοποιούνται σωστά –για να ηρεμεί το παιδί, να αποτρέπεται το πιπίλισμα του δακτύλου ή να διευκολύνεται η εντατική ορθοδοντική άσκηση ανάμεσα στα γεύματα– συμβάλλουν χάρη στον ειδικό τους σχήμα NUK στη φυσική και υγιή ανάπτυξη των σιαγόνων. Περισσότερες πληροφορίες και ένα βίντεο σχετικό με το συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Στρογγυλή ή ασύμμετρη πιπίλα; Ποια είναι καλύτερη;

Πολλές μητέρες πιστεύουν ότι οι συμμετρικές πιπίλες προσομοιάζουν καλύτερα στη θηλή του στήθους γιατί φαίνεται να έχουν το ίδιο σχήμα. Αυτό όμως δεν ισχύει: στην πραγματικότητα, η θηλή αλλάζει σχήμα κατά το θηλασμό ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στο σχήμα του στόματος του παιδιού, καθώς και στις θηλαστικές κινήσεις. Το σχήμα που προσλαμβάνει η μητρική θηλή έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι «ορθοδοντικό», σε αντίθεση με το στρογγυλό σχήμα ή το σχήμα κερασιού που έχουν πολλές άλλες πιπίλες.

Τη δεκαετία του 1950, οι οδοντίατροι Dr. med. dent. W. Balters και καθ. Dr. Dr. A. Müller αναζητούσαν τρόπους για την πρόληψη της μετατόπισης των δοντιών και της παραμόρφωσης των σιαγόνων στα παιδιά. Διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα αυτά ήταν λιγότερο συχνά στα παιδιά που οι μητέρες τους τα είχαν θηλάσει. Από εκείνη τη στιγμή, οι δύο επιστήμονες άρχισαν να εργάζονται έχοντας ως πρότυπο τη φύση. Ανακάλυψαν ότι η θηλή του μητρικού στήθους αλλάζει σχήμα κατά τον θηλασμό και προσαρμόζεται στην ανατομία του στόματος του παιδιού, κάτι που τους οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης ανατομικής και, ως εκ τούτου, ορθοδοντικής θηλής και πιπίλας της NUK. Όπως ακριβώς συμβαίνει κατά τον θηλασμό, το πεπλατυσμένο σχήμα της απόληξης της θηλής υποστηρίζει τη διεύρυνση της κάτω σιαγόνας, ενώ το θολωτό πάνω μέρος της προσαρμόζεται στον ουρανίσκο του παιδιού όπως αναπτύσσεται. Παράλληλα, ο λαιμός της θηλής παραμένει επίπεδος, επιτρέποντας στα χείλη να σφραγίζουν –σχεδόν όπως συμβαίνει όταν το μωρό θηλάζει από το στήθος. Η οπή στη θηλή έχει τοποθετηθεί σκόπιμα πιο πίσω από την κορυφή της θηλής και όχι πάνω της. Με τον τρόπο αυτό, η τροφή παραμένει στο στόμα του παιδιού για μεγαλύτερο διάστημα και αναμειγνύεται καλύτερα με το σάλιο, μια σημαντική προϋπόθεση για την υγιή πέψη.

Η θηλή με το σχήμα της NUK είναι ιδανική για την εξάσκηση των μυών των χειλιών, της γλώσσας και του προσώπου και οι ορθοδοντικοί εξακολουθούν να τη συνιστούν ακόμη και σήμερα. Αναλυτικότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ενότητα Το σχήμα NUK.

Πώς καταλαβαίνει κανείς εάν μια πιπίλα είναι σωστή από ορθοδοντικής άποψης;

Στοιχειωδώς, μια πιπίλα πρέπει να προσαρμόζεται με φυσικό τρόπο στις σιαγόνες του παιδιού και να αφήνει αρκετό χώρο στη γλώσσα για τις φυσικές θηλαστικές κινήσεις. Μια πεπλατυσμένη θηλή, δηλ. μια θηλή που η κάτω επιφάνειά της είναι ελαφρά θολωτή, διευκολύνει τη φυσική στάση της γλώσσας και υποστηρίζει την ανάπτυξη τόσο της κάτω όσο και της πάνω σιαγόνας. Εξίσου σημαντικό είναι η πιπίλα να είναι μαλακή και εύκαμπτη. Ο λαιμός της θηλής (το τμήμα που συνδέει την απόληξη της θηλής με την προστατευτική ασπίδα) πρέπει να είναι στενός, ώστε να ασκείται η μικρότερη δυνατή πίεση στις σιαγόνες και στα δόντια που περιμένουν να ανατείλουν. Περαιτέρω πληροφορίες θα βρείτε στην ενότητα Το σχήμα NUK.

Μπορεί η πιπίλα να κάνει κακό στα δόντια του παιδιού μου όπως το πιπίλισμα του δαχτύλου;

Πριν το παιδί σας αρχίσει να πιπιλίζει το δάκτυλό του ή τη γωνία της κουβερτούλας του, δώστε του μια ορθοδοντική πιπίλα. Η πιπίλα είναι πολύ πιο εύκαμπτη από το δάκτυλο.

Όταν ένα παιδί θηλάζει το δάχτυλό του επί μακρόν, οι άνω κοπτήρες μπορεί να πιέζονται προς τα εμπρός και οι κάτω προς τα πίσω. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η χασμοδοντία, όπου τα πάνω δόντια δεν εφάπτονται με τα κάτω, ή/και η σύγκλειση που δημιουργείται από την υπανάπτυξη της κάτω γνάθου λόγω της βίαιης ή της καθ’ έξη παράκεντρης μετατόπισής της προς τα πίσω, για την αντιμετώπιση των οποίων θα απαιτηθεί αργότερα ορθοδοντική θεραπεία. Εξάλλου, σίγουρα είναι ευκολότερο να κόψει ένα παιδί τη συνήθεια να θηλάζει μια πιπίλα απ' ό,τι το δάχτυλό του!

Έχω ακούσει πολλές φήμες για τις πιπίλες: ποια είναι εντέλει τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματά τους;?

Μπορείτε να συμβάλλετε σημαντικά στη υγιή στοματική ανάπτυξη του παιδιού σας ήδη αμέσως μετά τη γέννησή του. Κατά τον μητρικό θηλασμό, το παιδί μαθαίνει τις σωστές κινήσεις θηλασμού-κατάποσης και αυτή η στοματική λειτουργία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για όλα τα επόμενα στάδια της εκπαίδευσής του.

Ο σωστός μητρικός θηλασμός και το σωστό τάισμα από μπιμπερό είναι απαραίτητα για τις υγιείς κινήσεις του στόματος και των σιαγόνων, κάτι που με τη σειρά του αποτελεί προϋπόθεση για τη σίτιση και την ομιλία.

Μια σωστή από ορθοδοντικής άποψης πιπίλα –με σχήμα που μιμείται αυτό της μητρικής θηλής– υποστηρίζει τον σωστό θηλασμό και τη σωστή κατάποση.

Μια ασύμμετρη πιπίλα υποστηρίζει το βρέφος και αργότερα το νήπιο να εξασκεί τους μυς του στόματος και των σιαγόνων. Εάν η πιπίλα απλά κρέμεται στο στόμα του παιδιού, είναι προτιμότερο να διακοπεί η χρήση της.

Τα παιδιά δεν πρέπει να παρακινούνται χωρίς λόγο να χρησιμοποιήσουν πιπίλα. Επίσης η πιπίλα δεν πρέπει ποτέ να επαλείφεται με μέλι ή άλλη γλυκιά ουσία. Μην χρησιμοποιείτε την πιπίλα ως μέσο για να παραμένει το παιδί σας ήρεμο. Μια πιπίλα μπορεί να ηρεμεί και να βοηθά σε καταστάσεις που προκαλούν αναστάτωση και άγχος, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τη φροντίδα και τη στοργή των γονέων. Η προσοχή και αφοσίωση που δείχνουν οι γονείς στο παιδί τους δεν μπορεί ποτέ να υποκατασταθεί από μια πιπίλα. Εάν η πιπίλα πέσει από το στόμα του παιδιού αφού αποκοιμηθεί, δεν τη χρειάζεται πλέον οπότε μην του την ξαναβάζετε στο στόμα.

Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες συνιστούν τη χρήση της πιπίλας ως βοηθητικό μέσο για να αποκοιμιέται το μωρό, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Επιπλέον, με την πιπίλα τα παιδιά κοιμούνται καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν οι γονείς τους δεν είναι δίπλα τους όταν τα παίρνει ο ύπνος (π.χ. δεν τους κρατούν το χέρι).

Μπορούν οι πιπίλες να μειώσουν τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου;

AΔιεθνείς μελέτες δείχνουν ότι η χρήση πιπίλας έχει θετική επίδραση κατά του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.1

Σε μια προσπάθεια να μελετήσουν πιο επισταμένα το εύρημα αυτό, επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP)2

Κατέληξαν στο συμπέρασμα:

ότι τα παιδιά που αποκοιμιούνται με πιπίλα διατρέχουν σαφώς μικρότερο κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Ωστόσο, οι ακριβείς λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί πλήρως.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους γονείς να δίνουν πιπίλα στα μωρά τους έως την ηλικία του έτους όποτε τα βάζουν για ύπνο, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα.3

Αυτή είναι η ηλικιακή περίοδος κατά την οποία παρουσιάζονται τα περισσότερα κρούσματα αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, η οποία συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία η ανάγκη των παιδιών για πιπίλισμα είναι εντονότερη.

Δεν αρέσει στο μωρό σας η πιπίλα; Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Σε καμία περίπτωση μην αναγκάζετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί πιπίλα.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατέψετε το παιδί σας συνοψίζεται στους ακόλουθους βασικούς κανόνες:

  • θηλάστε το μωρό σας, εάν έχετε τη δυνατότητα. Το μητρικό γάλα τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να του προσφέρετε. Το μητρικό γάλα συμβάλλει στην προστασία από αλλεργίες και μολύνσεις. Επιπλέον, η στενή σωματική επαφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι το ίδιο σημαντική με την επαρκή πρόσληψη τροφής: ο θηλασμός τρέφει το μωρό τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
  • Να βάζετε το παιδί σας για ύπνο μόνο σε ύπτια στάση: αυτή είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη στάση ύπνου για το παιδί σας.
  • Μην καπνίζετε όσο είστε έγκυος ή αφού γεννηθεί το παιδί σας. Ο κίνδυνος αιφνίδιου βρεφικού θανάτου αυξάνεται με κάθε τσιγάρο που καπνίζετε εσείς ή κάποιος άλλος στο σπίτι σας!
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται σε υγιεινό περιβάλλον: στο υπνοδωμάτιό σας, στην κούνια του, πάνω σε σταθερό στρώμα και μέσα σε βρεφικό υπνόσακο. Μην ντύνετε το παιδί σας πολύ ζεστά –η επιπλέον κουβέρτα είναι συνήθως περιττή. Αερίζετε τακτικά το δωμάτιο.
  • Εάν διαπιστώσετε συμπτώματα ασθένειας ή εάν το παιδί σας συμπεριφέρεται διαφορετικά από ό,τι συνήθως, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.4

1 Γερμανική κοινή πρωτοβουλία γονέων για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (Gemeinsame Elterninitiative Plötzlicher Säuglingstod (GEPS) Deutschland e.V.).

2 Με έτος ίδρυσης το 1930, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει σχεδόν 60.000 μέλη στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Λατινική Αμερική, που μεριμνούν για τη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

3 Πηγή: Αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Pediatrics» (2005• 116: 3716-e723)

4 Συστάσεις από το έντυπο με τίτλο «Πώς μπορεί το μωρό μου να κοιμάται με ασφάλεια;» της Ομάδας εργασίας του Αμβούργου για την προαγωγή της υγείας (Hamburgische Arbeitsgemeinschaft für Gesundheitsförderung e.V.) σε συνεργασία με την Υπηρεσία του Αμβούργου για τα κοινωνικά θέματα, την οικογένεια, την υγεία και την προστασία των καταναλωτών (Hamburger Behörde für Soziales, Familie, Gesundheit und Verbraucherschutz) και την Πανεπιστημιακή Κλινική του Αμβούργου-Έπεντορφ (Hamburg-Eppendorf Universitätsklinikum).

Είναι πρόβλημα εάν το μωρό μου πιπιλίζει ανάποδα την πιπίλα της NUK;

Το Σχήμα NUK έχει ως πρότυπο τη φύση, με αποτέλεσμα το μωρό σας να κάνει τις ίδιες θηλαστικές κινήσεις και κινήσεις κατάποσης με αυτές που απαιτούνται στον μητρικό θηλασμό. Χρησιμοποιώντας την πιπίλα της NUK το παιδί σας δεν ικανοποιεί μόνο την έμφυτη ανάγκη του για πιπίλισμα, αλλά ταυτόχρονα εξασκεί τις σιαγόνες του

Η προστατευτική ασπίδα της πιπίλας πιέζει ελαφρά το στόμα και το πηγούνι του παιδιού κατά το πιπίλισμα. Έτσι, η θηλή στο στόμα του μωρού επιστρέφει αυτόματα στη σωστή της θέση. Τα περισσότερα μωρά αναποδογυρίζουν μόνα τους την πιπίλα ή τη φτύνουν όταν δεν είναι στη σωστή θέση.

Soothers should not be given to babies to keep them quiet or just out of habit. This might lead to babies using soothers only as toys which can be put in the mouth the wrong way. Babies who have had other, symmetrically-shaped soothers before may still be used to putting them in their mouths any way they like. It’s best to take a little time and patiently show your baby which way round the NUK Soother goes, because only when the soother is the right way up can it do its job properly and promote development.

Τι πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου βάλει ολόκληρη την πιπίλα μέσα στο στόμα του;

Πολύ σπάνια βάζουν τα μωρά ολόκληρη την πιπίλα μέσα στο στόμα τους. Εάν σας συμβεί, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Η προστατευτική ασπίδα της πιπίλας NUK είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε να μην μπορεί το μωρό να την καταπιεί. Επιπλέον, διαθέτει δύο οπές αερισμού που επιτρέπουν την κυκλοφορία επαρκούς ποσότητας αέρα, ακόμη και όταν η πιπίλα έχει μπει ολόκληρη στο στόμα του μωρού. Βγάλτε ήρεμα και προσεκτικά την πιπίλα από το στόμα του μωρού σας.

Βασικές πληροφορίες για τα μεγέθη και την ασφαλή χρήση των πιπίλων NUK:
Προσφέρουμε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη πιπίλας για μωρά από 0 έως 36 μηνών. Οι πιπίλες NUK διαφέρουν ως προς το μέγεθος της θηλής. Όλες οι προστατευτικές ασπίδες έχουν το ίδιο μέγεθος, ανεξαρτήτως της ηλικίας για την οποία είναι κατάλληλη η εκάστοτε πιπίλα. Ακόμη και οι πιπίλες για τα πολύ μικρά μωρά διαθέτουν σχετικά μεγάλη προστατευτική ασπίδα: χάρη στο σχήμα καρδιάς, η ασπίδα δεν καλύπτει μεγάλο μέρος του προσώπου και δεν παρεμποδίζει την αναπνοή από τη μύτη.

Θα μπορούσε μια ακόμη μεγαλύτερη προστατευτική ασπίδα να εμποδίζει το μωρό μου να βάζει όλη την πιπίλα μέσα στο στόμα του;

Όλες οι πιπίλες της NUK συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 1400 για τις πιπίλες, το οποίο περιγράφει και ορίζει ρητά τις προδιαγραφές για τις πιπίλες με κουμπί και τις πιπίλες με κρίκο. Για παράδειγμα, όσον αφορά τον σχεδιασμό και τη θέση των οπών αερισμού ασφαλείας στις πιπίλες με κουμπί, το κουμπί θα πρέπει να προεξέχει τουλάχιστον 10 mm ώστε να επιτρέπει το ασφαλές κράτημα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο είναι λιγότερο ασφαλές από μια πιπίλα με κρίκο.

Τι πρέπει να γνωρίζω όταν καθαρίζω την πιπίλα;

Προτού χρησιμοποιήσετε την πιπίλα για πρώτη φορά, πλύνετέ τη σχολαστικά χρησιμοποιώντας απαλό καθαριστικό υγρό (π.χ. το ειδικό καθαριστικό της NUK) και στη συνέχεια βράστε τη για περίπου 5 λεπτά.

Πιέστε τη θηλή για να στραγγίσετε το υγρό που τυχόν παραμένει στο εσωτερικό της ή απλώς αφήστε τη να στεγνώσει. Ποτέ μην καθαρίζετε την πιπίλα στο πλυντήριο πιάτων: ακόμη κι ένας μόνο κύκλος μπορεί να προκαλέσει φθορά στο υλικό της.

Οι ενήλικες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γλείφουν την πιπίλα για να την καθαρίσουν. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μεταδώσουν βακτηρίδια τερηδόνας στα παιδιά. Το ίδιο ισχύει και για τα κουτάλια και τις θηλές.

Εάν η πιπίλα είναι βρώμικη, πρέπει να ξεπλένεται σχολαστικά με τρεχούμενο νερό. Μπορείτε να κρεμάτε την πιπίλα στα ρούχα του μωρού με μια αλυσίδα ή κορδέλα για να μην χάνεται ή να μην πέφτει στο έδαφος.

Όλες οι πιπίλες της NUK διαθέτουν σύστημα διαφυγής αέρα (AIR SYSTEM). Μέσω μιας βαλβίδας ο αέρας διαφεύγει από τη θηλή όταν αυτή συμπιέζεται από τον ουρανίσκο. Έτσι η πιπίλα προσαρμόζεται διαρκώς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο στόμα του παιδιού. Εξαιτίας του ανοίγματος της βαλβίδας, μερικές φορές κατά το βράσιμο της πιπίλας μπορεί να εισέλθει νερό στη θηλή.

Χρήσιμη συμβουλή: Μετά το βράσιμο της πιπίλας πιέστε τη θηλή για να στραγγίσετε το υγρό που παραμένει στο εσωτερικό της.

Η πιπίλα NUK έγινε τελείως επίπεδη μετά το βράσιμο;

Σε αυτήν την περίπτωση έχει δημιουργηθεί κενό αέρα μέσα στην πιπίλα. Υπάρχει ένα απλό κόλπο που πιάνει σχεδόν πάντα: τραβήξτε γερά μια φορά τη θηλή της πιπίλας. Μην ανησυχείτε, η θηλή και η προστατευτική ασπίδα είναι αρκετά ανθεκτικές ώστε να αντέξουν στο τράβηγμα.

Το κενό αέρα δημιουργείται σε περίπτωση απόφραξης του συστήματος διαφυγής αέρα Air System κατά των κολικών, όπως μπορεί να συμβεί κατά τον βρασμό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μέσω της βαλβίδας του συστήματος ο αέρας διαφεύγει από τη θηλή όταν αυτή συμπιέζεται από τον ουρανίσκο, επιτρέποντας στην πιπίλα να προσαρμόζεται διαρκώς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο στόμα του παιδιού. Εάν δεν μπορέσετε να εκτονώσετε το κενό αέρα με τον παραπάνω τρόπο, απλά στείλτε μας την πιπίλα και θα σας την αντικαταστήσουμε δωρεάν.

Πότε πρέπει να αντικαθιστώ μια πιπίλα;

Γενικός κανόνας: οι θηλές από καουτσούκ πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 1 με 2 μήνες, όπως οι οδοντόβουρτσες, και το αργότερο όταν αρχίζουν να γίνονται κολλώδεις.

Ο κανόνας της οδοντόβουρτσας ισχύει και για τις πιπίλες σιλικόνης: πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 1 με 2 μήνες. Οι πιπίλες σιλικόνης πρέπει να αντικαθίσταται αμέσως μόλις διαπιστωθούν δαγκωματιές ή άλλες φθορές.Εάν το παιδί σας παρουσιάσει κρυολόγημα ή πονόλαιμο σας συνιστούμε να αντικαταστήσετε την πιπίλα για να αποφύγετε το ενδεχόμενο επαναμόλυνσης.

Από ποια ηλικία και μετά μπορώ να δώσω στο παιδί μου πιπίλα;

Θεωρητικά, από τη στιγμή που θα γεννηθεί. Τα μωρά έχουν έμφυτη ανάγκη για πιπίλισμα και η πιπίλα τούς δίνει τη δυνατότητα να την ικανοποιήσουν. Εάν θηλάζετε, αυτή η ανάγκη ικανοποιείται με φυσικό τρόπο, από την ίδια τη φύση. Σε ορισμένα μωρά αυτό αρκεί και δεν χρειάζονται πιπίλα, ενώ άλλα μωρά η πιπίλα τα βοηθά πολύ να ηρεμήσουν.

Πότε και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση πιπίλας;

Η πιπίλα, όπως το λέει και το όνομά της προορίζεται για να την πιπιλίζει το μωρό ώστε να παρηγορείται και να ηρεμεί. Εάν η πιπίλα απλά κρέμεται στο στόμα του μωρού, είναι προτιμότερο να του την παίρνετε.

Πότε είναι η σωστή στιγμή για να σταματήσει το παιδί να χρησιμοποιεί πιπίλα;

Το παιδί είναι καλό να αρχίσει να αποχωρίζεται την πιπίλα σιγά σιγά στο τέλος του δεύτερου έτους. Το αργότερο στα τρίτα του γενέθλια το παιδί σας δεν θα πρέπει πια να χρησιμοποιεί πιπίλα.

Υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για να κόψει το παιδί τη συνήθεια της πιπίλας;

Συζητήστε με το παιδί: εξηγήστε του γιατί είναι καιρός να κόψει την πιπίλα – πείτε του, για παράδειγμα, ότι είναι πολύ μεγάλο πια για να χρησιμοποιεί πιπίλα ή ότι η πιπίλα έχει παλιώσει.

Δεν είναι μια συνήθεια που μπορεί να κοπεί από τη μια μέρα στην άλλη:

ο σταδιακός αποχωρισμός της πιπίλας είναι ευκολότερος.

Συμφωνήστε με το παιδί σας να χρησιμοποιεί στο εξής την πιπίλα μόνο μέσα στο σπίτι και επιμείνετε σε αυτόν τον κανόνα μέχρι το παιδί να σταματήσει εντελώς τη χρήση της.

Χαρίστε την πιπίλα ως δώρο: εξηγήστε στο παιδί σας ότι υπάρχουν άλλα παιδιά, για παράδειγμα το μωρό ενός φίλου, που χρειάζονται την πιπίλα επειγόντως. Όταν χαρίσετε την πιπίλα επαινέστε θερμά το παιδί σας για τη συγκατάθεσή του.

Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας: μπορείτε να βάλετε στο παιχνίδι μια φανταστική φιγούρα, όπως ο Άγιος Βασίλης ή η καλή νεράιδα. Το παιδί αποχωρίζεται την πιπίλα και σε αντάλλαγμα κερδίζει κάποιο δώρο. Σε κάποια μέρη του κόσμου υπάρχουν τα «πιπιλόδεντρα».http://www.schnullerpaten.de/schnullerbaeume/schnullerspendenbaeume_von_nuk.html , όπου οι γονείς δένουν τις πιπίλες των παιδιών όταν αυτά σταματούν να τις χρησιμοποιούν. Ή, πάλι, μπορείτε να συμμετάσχετε στην επόμενη Προωθητική ενέργεια για τις πιπίλες της NUK και να δωρίσετε την πιπίλα του παιδιού σας σε παιδιά που έχουν ανάγκη.

Μπιμπερό

Η NUK διαθέτει πλέον στην αγορά μόνο μπιμπερό και θηλές FIRST CHOICE;

Η σύγχρονη γενιά μπιμπερό FIRST CHOICE της NUK είναι η τελευταία προσθήκη στη γκάμα των μπιμπερό της NUK, η οποία συνιστάται από τους ειδικούς μας και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από τις μητέρες.

Η «κλασική» σειρά μπιμπερό και θηλών με βαλβίδα της NUK (NUK Classic) εξακολουθεί να διατίθεται στην αγορά.

Γιατί δεν μπορώ να βρω μπιμπερό χωρίς θηλές;

Αυτό συμβαίνει γιατί διαθέτουμε στα καταστήματα αποκλειστικά μπιμπερό που περιλαμβάνουν θηλές μεγέθους 1 ή 2, αφενός για να έχετε πάντα όλα όσα χρειάζεστε

κι αφετέρου γιατί η ζήτηση για μπιμπερό χωρίς θηλές είναι πολύ περιορισμένη, καθώς τα περισσότερα μπιμπερό αγοράζονται λίγο πριν ή λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού – με θηλές μεγέθους 1.

Επιπλέον, είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε τη βέλτιστη λειτουργία του μπιμπερό μόνο όταν η θηλή, το μπουκάλι και τα εξαρτήματά του συνεργάζονται τέλεια μεταξύ τους – όπως συμβαίνει όταν όλα είναι προϊόντα της NUK.

Τα μπιμπερό FIRST CHOICE της NUK ταιριάζουν στον θερμαντήρα βρεφικών τροφών και στον αποστειρωτήρα ατμού της NUK;

Τα μπιμπερό FIRST CHOICE της NUK ταιριάζουν σε όλους τους θερμαντήρες βρεφικών τροφών της NUK. Επίσης επανασχεδιάσαμε τον αποστειρωτήρα ατμού της NUK, τροποποιώντας το καλάθι των 6 μπιμπερό. Έτσι, στον αποστειρωτήρα ταιριάζουν πλέον τόσο τα κλασικά μπιμπερό της NUK όσο και τα μπιμπερό FIRST CHOICE.

Τα μπιμπερό της NUK είναι κατάλληλα για το πλυντήριο πιάτων;

Κατά γενικό κανόνα, τα συνθετικά μπιμπερό της NUK από πολυπροπυλένιο (PP) δεν πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Το υλικό αυτό είναι μεν κατάλληλο για βρασμό και μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες έως και 97°C, που είναι υψηλότερες από εκείνες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του πλυντηρίου, ωστόσο, τα περισσότερα απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων είναι πολύ επιθετικά και μπορεί να φθείρουν τα διακοσμητικά σχέδια και το υλικό των μπιμπερό. Αυτό προκαλεί την πρόωρη γήρανση του υλικού και, ενδεχομένως, τη θραύση των μπιμπερό.

Από πού μπορώ να αγοράσω ανταλλακτικό προστατευτικό καπάκι για μπιμπερό;

Δυστυχώς, λόγω της πολύ χαμηλής ζήτησης, δεν διαθέτουμε πλέον στο εμπόριο χωριστά τα προστατευτικά καπάκια της NUK. Ωστόσο, μπορείτε να μας στείλετε email ή γράμμα (Τμήμα εξυπηρέτησης γονέων της NUK). Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε. Τα καπάκια προστατεύουν μόνο από τη σκόνη και δεν προορίζονται, για παράδειγμα, να βοηθούν στο ξεβίδωμα του δακτυλίου. Μην βάζετε ποτέ τα καπάκια στο πλυντήριο πιάτων – τα απορρυπαντικά των πλυντηρίων πιάτων είναι πολύ επιθετικά.

Πώς πρέπει το παιδί μου να πίνει από το ανταλλακτικό ρύγχος της NUK;

Η ορθή χρήση του ανταλλακτικού ρύγχους δεν είναι εύκολο να περιγραφεί με λόγια, αλλά θα κάνουμε μια προσπάθεια: όταν το παιδί πίνει, η στρογγυλεμένη πλευρά του ρύγχους θα πρέπει να δείχνει προς τα πάνω (προς τη μύτη του παιδιού) και η τετραγωνισμένη πλευρά προς τα κάτω (προς το σαγόνι του παιδιού), ώστε το ανάγλυφο σηματάκι της NUK να είναι το πίσω-μπρος.

Μπορώ να δώσω στο παιδί μου μπιμπερό ενώ συνεχίζω να θηλάζω;

Οι σειρές μπιμπερό και θηλών FIRST CHOICE της NUK αναπτύχθηκαν σύμφωνα με την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνογνωσίας για την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού. Ο σχεδιασμός των θηλών έγινε με βάση το μητρικό στήθος διευκολύνοντας έτσι τον ασφαλή συνδυασμό μητρικού θηλασμού και χρήσης μπιμπερό. Αναλυτικές πληροφορίες για το θέμα αυτό μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Το σχήμα NUK ή στην ενότητα Ερωταπαντήσεις σε βίντεο από την ομάδα ειδικών της NUK.

Πώς μπορώ να αποφύγω τους κολικούς κατά το τάισμα με μπιμπερό;

Όταν ετοιμάζετε το γάλα πρέπει να τηρείτε με ακρίβεια την αναλογία νερού και σκόνης που αναγράφεται στη συσκευασία. Αφού ανακινήσετε το γάλα αφήστε τον αφρό να ξεθυμάνει.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε το σωστό μέγεθος θηλής και το σωστό μέγεθος οπής της θηλής.

Κατά το τάισμα η θηλή πρέπει να είναι εντελώς γεμάτη με γάλα. Το ρέψιμο μετά το τάισμα ή τον θηλασμό είναι σημαντικό γιατί έτσι το μωρό αποβάλλει τον αέρα που έχει καταπιεί.

Καλό είναι επίσης να κάνετε διαλείμματα για ρέψιμο όσο διαρκεί το τάισμα.

Η βαλβίδα του συστήματος διαφυγής αέρα κατά των κολικών (NUK Anti-Colic Air System) που διαθέτουν οι θηλές της NUK επίσης εμποδίζει τη δημιουργία κενού αέρος στο εσωτερικό του μπιμπερό. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό μπορεί να συνεχίσει να πίνει χωρίς να καταπίνει αέρα.

Χάρη στον ειδικό ορθοδοντικό σχεδιασμό των θηλών της NUK, οι μυς των χειλιών, των σιαγόνων και της γλώσσας που χρησιμοποιούνται κατά το τάισμα με μπιμπερό NUK είναι οι ίδιοι με εκείνους που χρησιμοποιούνται κατά το μητρικό θηλασμό. Έτσι διατηρείται η ίδια κινητική δραστηριότητα. Κατά τον μητρικό θηλασμό, στο στόμα του μωρού παράγεται σάλιο που βοηθά την πέψη. Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα εξασφαλίζεται και με τις θηλές της σειράς FIRST CHOICE της NUK: η οπή της θηλής είναι ελαφρώς μετατοπισμένη, έτσι ευνοείται η σιελόρροια και διευκολύνεται η πέψη.Πιο αναλυτικές πληροφορίες για το θέμα αυτό μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Το Σχήμα NUK.

Οι διάφορες θηλές της NUK έχουν διαφορετικές οπές. Πώς μπορώ να τις ξεχωρίζω;

Παρακάτω θα βρείτε σύντομες οδηγίες για το πώς μπορείτε να ξεχωρίζετε εύκολα τις διάφορες θηλές NUK!

Η ένδειξη μεγέθους οπής της θηλής NUK:

Τα μεγέθη οπής (S, M ή L) διακρίνονται εύκολα στο χείλος της θηλής κάτω από τη βαλβίδα διαφυγής αέρα Air System της NUK κατά των κολικών.

S = πολύ λεπτή οπή - για λεπτόρρευστα υγρά όπως μητρικό γάλα, τσάι ή νερό
M = μέτρια οπή - για βρεφικό γάλα
L = μεγάλη οπή (θηλή σιλικόνης) - για παχύρρευστα υγρά
L = σταυροειδής οπή (θηλή καουτσούκ) - για παχύρρευστα υγρά

Υλικά

Ποια πιπίλα είναι καλύτερη, από σιλικόνη ή από καουτσούκ;

Αυτό εν τέλει είναι θέμα προσωπικής επιλογής καθώς και τα δύο υλικά έχουν τα δικά τους συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Φυσικά, και τα δύο είδη πιπίλας μπορούν να χρησιμοποιούνται εναλλάξ. Μόλις ωστόσο εμφανιστούν τα πρώτα δοντάκια του παιδιού σας καλό είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε πιπίλες από καουτσούκ, καθώς το υλικό αυτό είναι πιο ανθεκτικό από τη σιλικόνη στα δαγκώματα.

Σε τι διαφέρουν:
Οι πιπίλες από καουτσούκ της NUK κατασκευάζονται από ελαστικό γαλάκτωμα, γνωστό και ως latex, ένα φυσικό προϊόν υψηλής ποιότητας. Το κατεργασμένο καουτσούκ ως υλικό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και ελαστικό. Χάρη στη μεγάλη του αντοχή, το καουτσούκ ενδείκνυται ιδιαιτέρως για μωρά που έχουν βγάλει δόντια. Το άμεσο ηλιακό φως επιταχύνει τη γήρανση του καουτσούκ και αλλοιώνει τον χρωματισμό του. Υπάρχει ωστόσο και μια θετική πλευρά στο γεγονός ότι η γήρανση συνοδεύεται από αλλοίωση του χρωματισμού: πρόκειται για μια σαφή ένδειξη ότι η πιπίλα πρέπει να αντικατασταθεί (μετά από 1 με 2 μήνες περίπου). Επίσης το καουτσούκ, ως φυσικό υλικό, μπορεί να απορριφθεί κατά περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.

Οι πιπίλες σιλικόνης της NUK κατασκευάζονται από συνθετικό υλικό υψηλής ποιότητας. Το διαφανές σιλικονούχο υλικό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη θερμοκρασία. Η άμεση ηλιακή ακτινοβολία και τα λιπαρά (π.χ. του γάλακτος) δεν έχουν καμία επίδραση στη γήρανση του υλικού. Ωστόσο, η σιλικόνη «τραυματίζεται» πιο εύκολα. Οι πιπίλες σιλικόνης πρέπει να αντικαθίσταται αμέσως μόλις διαπιστωθούν δαγκωματιές ή άλλες φθορές.

Τι είναι η δισφαινόλη Α (BPA) και το πολυανθρακικό (PC);

«BPA» είναι η συντομογραφία της δισφαινόλης Α, μιας από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του συνθετικού υλικού πολυανθρακικό (PC). Η BPA είναι «ενσωματωμένη» στο εν λόγω υλικό και στενά συνδεδεμένη με αυτό.

Το PC είναι ένα ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο συνθετικό υλικό: έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, είναι θερμοανθεκτικό, άθραυστο και διαφανές. Γι' αυτόν τον λόγο, το PC χρησιμοποιείται σε αμέτρητα προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Η BPA είναι η πρώτη ύλη του πολυανθρακικού και περιέχεται σε πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως για παράδειγμα σε πλαστικές σακούλες ή χάρτινα κουτιά γάλακτος, συσκευασίες τροφίμων, αλλά και σε κινητά τηλέφωνα, CD, γυαλιά ηλίου, κόλλες ή βερνίκια νυχιών.

Ισχύει ότι κανένα μπιμπερό της NUK από αυτά που διατίθενται στην αγορά σήμερα δεν περιέχει BPA;

Ναι. Από την 1η Ιουνίου 2011 ισχύει η απαγόρευση της πώλησης μπιμπερό που περιέχουν BPA σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, απαγορεύεται να διατίθενται στο εμπόριο μπιμπερό που περιέχουν BPA.

Στη NUK, αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε σε όλα τα μπιμπερό μας υλικά που δεν περιέχουν BPA προτού τεθεί σε ισχύ η νομική απαγόρευση της ΕΕ σχετικά με τη χρήση BPA.

Ποιες εναλλακτικές λύσεις προσφέρει η NUK έναντι των προϊόντων που περιέχουν πολυανθρακικό (PC);

Κάθε υλικό έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Γι' αυτό η NUK σάς προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις έναντι του PC, όπως για παράδειγμα:

μπιμπερό από γυαλί, πολυπροπυλένιο (PP), πολυαμίδιο (PA) και πολυφαινυλοσουλφόνη (PPSU). Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στη NUK ελέγχονται διαρκώς ως προς την ασφάλειά τους.

Γιατί βρέθηκε στο στόχαστρο η BPA και πώς προέκυψε η απαγόρευση της ΕΕ;

Σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες οι οποίες διερευνούν τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία η πρόσληψη δισφαινόλης A (BPA). Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις και τα τελευταία χρόνια αξιολογούνται στις διάφορες χώρες από διαφορετικά ινστιτούτα με αντιφατικό τρόπο. Η επιστημονική αντιπαράθεση σχετικά με το εάν η BPA βλάπτει τον ανθρώπινο οργανισμό αποτέλεσε αντικείμενο έντονου δημόσιου διαλόγου και πρωτίστως προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γονείς.

Προληπτικά και λόγω των συγκεχυμένων πληροφοριών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση της BPA στην παραγωγή μπιμπερό από την 1η Μαρτίου 2011. Από την 1η Ιουνίου 2011 δεν επιτρέπεται πλέον η πώληση μπιμπερό που περιέχουν BPA στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς αξιολογούν οι αρχές τους κινδύνους από τη BPA;

Για να δείτε την άποψη αρμόδιων αρχών όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ή το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Εκτίμηση Κινδύνου (BfR) σχετικά με το θέμα της BPA, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες τους:

Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA):
http://www.efsa.europa.eu/de/faqs/faqbisphenol.htm?wtrl=01

Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Εκτίμηση Κινδύνου (BfR):
http://www.bfr.bund.de/cd/7195

Μπορεί και οι πιπίλες να περιέχουν BPA;

Μια πιπίλα NUK αποτελείται από διάφορα μέρη. Η θηλή κατασκευάζεται είτε από σιλικόνη είτε από καουτσούκ και, ως εκ τούτου, είναι 100% σίγουρο ότι δεν περιέχει BPA. Η προστατευτική ασπίδα και ο κρίκος της πιπίλας κατασκευάζονταν στο παρελθόν από πολυανθρακικό (PC).

Ωστόσο, στη NUK αντιδράσαμε νωρίς στις ανησυχίες των γονέων και αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε για όλες τις πιπίλες που παράγουμε υλικά που δεν περιέχουν BPA, όπως για παράδειγμα πολυπροπυλένιο (PP).

Επομένως, καμία πιπίλα NUK δεν περιέχει BPA και όλες φέρουν την ευδιάκριτη ένδειξη «BPA free».

Ισχύει ότι καμία πιπίλα της NUK από αυτές που διατίθενται στην αγορά σήμερα δεν περιέχει BPA;

Εδώ και αρκετό καιρό, η NUK χρησιμοποιεί για όλες τις πιπίλες που κατασκευάζει υλικά που δεν περιέχουν BPA. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ενδεχομένως να διατίθενται ακόμη σε μεμονωμένα καταστήματα πιπίλες της NUK από πολυανθρακικό. Προκειμένου να σας διευκολύνουμε όταν αγοράζετε τα προϊόντα μας, οι πιπίλες της NUK που δεν περιέχουν BPA φέρουν την ευδιάκριτη ένδειξη «BPA free».

Μπορώ να συνεχίσω να δίνω στο παιδί μου πιπίλα από πολυανθρακικό;

Κατά βάση, ναι. Ωστόσο, συνιστάται γενικά να πλένετε σχολαστικά όλα τα προϊόντα NUK πριν από κάθε χρήση και να τα ελέγχετε για τυχόν φθορές. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αντικαθιστάτε τις φθαρμένες πιπίλες.

Miscellaneous

Έχασα τις οδηγίες χρήσης. Τι μπορώ να κάνω;

Κανένα πρόβλημα. Από την ενότητα Οδηγίες χρήσης μπορείτε να κατεβάσετε όλα όσα θέλετε να μάθετε, όποια στιγμή το θελήσετε – φυσικά χωρίς καμία χρέωση.

I have just had a baby. Can you send me some free samples, please?

We are pleased that you are interested in NUK Products and will be happy to send you detailed information about our range. You will be able to find out everything about our products in it.

However, we only provide infant care courses and midwives with free samples for demonstration purposes (except in the case of multiple births).

Among the places where more detailed information on NUK Products can be found are specialist baby shops, specialist baby mail order companies or in the baby departments of large stores, as well as at chemists’ and supermarkets.

Γέννησα δίδυμα. Μπορείτε να μας βοηθήσετε;

Ο πολλαπλός τοκετός είναι πάντα κάτι ξεχωριστό και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό για εμάς στη NUK. Γι' αυτό παράδοσή μας είναι να καλωσορίζουμε κάθε πολλαπλή γέννηση αποστέλλοντάς σας ένα μικρό σετ δώρου. Απλά στείλτε μας ένα αντίγραφο των πιστοποιητικών γέννησης των παιδιών σας στην παρακάτω διεύθυνση, και σε λίγες ημέρες θα λάβετε το δώρο μας.

NUK Elternservice
MAPA GmbH
Industriestraße 21-25
D - 27404 Zeven

Good to know