It seems you are using an unsupported browser. Please update your browser to Chrome or Firefox for the complete NUK website experience.
[Translate to greek:] All about breastfeeding

Αντισώματα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία – και πάρα πολλή αγάπη: το μητρικό γάλα περιέχει όλα όσα χρειάζεται το παιδί σας τους πρώτους μήνες της ζωής του για την υγιή του ανάπτυξη. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε αναπτύξει, για παράδειγμα, θήλαστρα που διευκολύνουν την καθημερινότητά σας, καθώς και άλλα βοηθήματα θηλασμού που προσφέρουν λύσεις σε τυχόν προβλήματα θηλασμού. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει για εσάς βασικές πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Πάρτε τη σωστή απόφαση

Να θηλάσω ή να μη θηλάσω? Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας

[Translate to greek:] breastfeeding mother

Μαίες, σύμβουλοι θηλασμού και γιατροί συμφωνούν: ο θηλασμός είναι το καλύτερο για το μωρό σας. Τόσο εσείς όσο και το παιδί σας γεννηθήκατε με όλα όσα χρειάζεστε για να θηλάσετε. Όλες σχεδόν οι γυναίκες είναι σε θέση να θηλάσουν. Η έως τώρα εμπειρία μας έχει δείξει ότι όσα περισσότερα γνωρίζει μια μητέρα για τον θηλασμό και όσο περισσότερο προετοιμασμένη είναι, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχει όταν αποφασίσει να θηλάσει το μωρό της.

Φυσικά, μια μητέρα μπορεί να έχει προσωπικούς λόγους που να μην της επιτρέπουν να θηλάσει. Το βασικό είναι να νιώθετε σίγουρη για την απόφασή σας και να μην αφήσετε τους άλλους να σας κάνουν να νιώσετε ένοχη. Είτε θηλάσετε είτε όχι, αν νιώθετε σίγουρη και καλά με τον εαυτό σας, θα βιώσετε το ίδιο βαθύ δέσιμο με το μωρό σας.

Η ομάδα των ειδικών της NUK είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσει κάθε σας ερώτημα στις βιντεοσκοπημένες ερωταπαντήσεις.

 

Τα οφέλη με μια ματιά

Γιατί ο θηλασμός δίνει στο παιδί σας την καλύτερη δυνατή αρχή στη ζωή

[Translate to greek:] benefits of breastfeeding

Το μητρικό γάλα περιέχει όλα όσα χρειάζεται το μωρό σας τους πρώτους μήνες της ζωής του – στη σωστή ποσότητα και με τη σωστή σύνθεση, πάντα έτοιμο και εντελώς δωρεάν.

Καμία άλλη παιδική τροφή δεν παρέχει την προστασία που παρέχει το μητρικό γάλα κατά των λοιμώξεων και των ασθενειών. Οι μελέτες δείχνουν ότι: τα μωρά που θηλάζουν εμφανίζουν πολύ λιγότερες λοιμώξεις του μέσου ωτός, διάρροια ή λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος. Είναι επίσης λιγότερο επιρρεπή σε ορισμένες παθήσεις κατά την ενήλικη ζωή τους, όπως ορισμένες εντερικές νόσους ή διαβήτη ενηλίκων.

Οι θηλαστικές κινήσεις δυναμώνουν τους στοματικούς μυς του μωρού σας και προάγουν την ανάπτυξη των σιαγόνων. Αυτή η «προπόνηση» έχει θετική επίδραση στα μετέπειτα στάδια της ανάπτυξης, όταν πλέον το παιδί αρχίσει να τρώει στερεή τροφή καθώς επίσης για την ανάπτυξη της ομιλίας.

Αν θηλάσετε το μωρό σας και το μητρικό γάλα αποτελεί τη μόνη τροφή του τους πρώτους έξι μήνες, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αλλεργιών. Επιπλέον, στην αρχή συνιστάται να αποφεύγονται τα προϊόντα από αγελαδινό γάλα, προκειμένου να μην εισέλθει καμία ξένη πρωτεΐνη στο πεπτικό σύστημα του παιδιού.

Ο μητρικός θηλασμός είναι βάλσαμο όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για την ψυχή - όχι μόνο του παιδιού σας, αλλά και τη δική σας. Ακόμη και εάν μερικές φορές ο θηλασμός είναι κουραστικός, τελικά σας χαλαρώνει και γεμίζει τις μπαταρίες σας. Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή που θα θηλάσετε το μωρό σας, το σώμα σας εκκρίνει πολλές ορμόνες που κάνουν ακόμη εντονότερα τα μητρικά σας συναισθήματα.

Ωφελείται επίσης και η υγεία σας: Αν θηλάζετε το μωρό σας τακτικά από την πρώτη στιγμή, διατρέχετε μικρότερο κίνδυνο για λοιμώξεις και αιμορραγία μετά τον τοκετό. Επίσης μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού.

Ο θηλασμός σάς βοηθά ακόμη να ξαναβρείτε τη φόρμα σας μετά τον τοκετό. Και αυτό γιατί καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες και μπορείτε να χάσετε κιλά αργά και σταθερά. Επίσης, η μήτρα σας επανέρχεται γρηγορότερα στο φυσιολογικό της μέγεθος.

Πώς λειτουργεί ο μητρικός θηλασμός

Ακολουθήστε τους κανόνες που θέτει η ίδια η φύση

[Translate to greek:] how breastfeeding works

Μόλις πάρετε το μωρό στο στήθος μετά τον τοκετό, οι μαστικοί σας αδένες αρχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς: μια ορμόνη διεγείρει την παραγωγή του γάλακτος και μια άλλη εξασφαλίζει την παροχή του. Όσον αφορά την ποσότητα, τη σύνθεση και τη θερμοκρασία του μητρικού γάλακτος, απλώς εμπιστευτείτε το σώμα σας.

Αν θέλετε να θηλάσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μην προσθέσετε άλλη τροφή στο διαιτολόγιο του μωρού σας, ακόμη και αν το μωρό σας κάποιες φορές δεν θέλει να θηλάσει. Το μωρό σας γνωρίζει καλά ακριβώς πότε και πόσο να θηλάσει για να αναπτυχθεί. Και οι μαστικοί αδένες στο στήθος σας αντιδρούν αμέσως. Έως την τρίτη ημέρα το αργότερο παράγουν λιγότερο γάλα. Το ίδιο ισχύει και στην αντίστροφη περίπτωση. Όταν το μωρό σας μεγαλώσει και χρειάζεται περισσότερο γάλα, το σώμα σας αυξάνει αντίστοιχα την ποσότητα. Όσο εντονότερα και συχνότερα θηλάζει το μωρό σας, τόσο περισσότερο γάλα παράγουν οι μαστικοί σας αδένες. Εάν ανησυχείτε ότι το μωρό σας δεν χορταίνει με το μητρικό γάλα, απευθυνθείτε στη μαία ή στον παιδίατρό σας.

Μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου την περίοδο του θηλασμού: Το μωρό σας πίνει ό,τι βάζετε στο σώμα σας! Το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι δηλητήρια για το παιδί σας. Επομένως, πρέπει να αποφεύγετε καθετί που θα μπορούσε να βλάψει την υγεία σας και θα είχε ως αποτέλεσμα οι τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα σας να περάσουν στο μητρικό γάλα. Πριν να πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να τρώτε όσο επιθυμείτε. Προσπαθήστε οι τροφές σας να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερη ποικιλία και να είναι υγιεινές. Στο μενού σας να περιλαμβάνονται πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς επίσης γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας και ψάρια. Να είστε όμως προετοιμασμένη: μερικές φορές ακόμη και οι υγιεινές τροφές μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες. Το πορτοκάλι, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένα μωρά συγκάματα, ενώ το σκόρδο, τα όσπρια, το λάχανο και ακόμη και το ψωμί ολικής άλεσης μπορεί να προκαλέσουν έντονο φούσκωμα και αέρια.

Η ομάδα των ειδικών της NUK είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσει κάθε σας ερώτημα στις βιντεοσκοπημένες ερωταπαντήσεις.

Good to know