It seems you are using an unsupported browser. Please update your browser to Chrome or Firefox for the complete NUK website experience.
[Translate to greek:] weeks of pregnancy

Οι εβδομάδες της εγκυμοσύνης-

Καθώς η κοιλιά σας μεγαλώνει, αυξάνεται και ο φόρτος εργασίας για το σώμα σας.

[Translate to greek:] weeks of pregnancy

Εδώ θα βρείτε έναν οδηγό για το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα σας, εβδομάδα προς εβδομάδα.

Εβδομάδες 1-4

Εβδομάδα 1

Η εγκυμοσύνη σας ξεκινά θεωρητικά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας – δηλαδή προτού ακόμη μείνετε έγκυος. Αυτή η ημερομηνία αποτελεί τη βάση για όλους τους άλλους υπολογισμούς. Αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, πρέπει να αναθεωρήσετε τις συνήθειες και το διαιτολόγιό σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα και να κόψετε το κάπνισμα.

Εβδομάδα 2

Είμαστε στη γραμμή εκκίνησης! Το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο λίγο μετά την ωορρηξία και, με λίγη τύχη, το γονιμοποιεί σχηματίζοντας το πρώτο κύτταρο του μωρού σας. Το θαύμα της ζωής μπορεί να πάρει τον δρόμο του.

Εβδομάδα 3

Το γονιμοποιημένο ωάριο ταξιδεύει κατά μήκος της σάλπιγγας με προορισμό τη μήτρα. Στην πορεία, διαιρείται ξανά και ξανά, φτάνοντας έτσι τα αρκετά εκατοντάδες κύτταρα. Μόλις φτάσει στη μήτρα, εγκαθίσταται στο ενδομήτριο. Έχει ήδη καθοριστεί όχι μόνο το φύλο του μωρού σας, αλλά και το αν θα πάρει τα μάτια της μαμάς ή του μπαμπά.

Εβδομάδα 4

Στα έγκατα της μήτρας, το γονιμοποιημένο ωάριο δημιουργεί τον πλακούντα και ταυτόχρονα αναπτύσσεται σε έμβρυο. Το σώμα σας ανταποκρίνεται παράγοντας ένα κύμα ορμονών που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη του μωρού σας τους επόμενους μήνες. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν αμέσως αυτή την αλλαγή και εκδηλώνουν ναυτία, συναισθηματικές διαταραχές, πρήξιμο στο στήθος ή ελαφριές κράμπες χαμηλά στην κοιλιά. Άλλες πάλι δεν υποψιάζονται καν ότι είναι έγκυες.

Εβδομάδες 5-8

Εβδομάδα 5

Έως το τέλος αυτής της εβδομάδας η μάζα των κυττάρων που έχει εγκατασταθεί στη μήτρα σας θα έχει μετασχηματιστεί σε έμβρυο. Το μωρό σας έχει μήκος τέσσερα χιλιοστά και η καρδιά του έχει αρχίσει να χτυπά. Η καθυστερημένη περίοδος είναι πλέον ένδειξη ότι είστε έγκυος. Κάνοντας ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορείτε να επιβεβαιώσετε τα ευχάριστα νέα – ακόμη και αν αυτή τη στιγμή ίσως δεν νιώθετε και τόσο ευχάριστα… Συχνά οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν τις γυναίκες ευσυγκίνητες και ευερέθιστες.

Εβδομάδα 6

Ακόμη και σε αυτό το αρχικό στάδιο, έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται τα βασικά όργανα του μωρού σας, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, του στομάχου και του εντέρου. Τίθενται επίσης τα θεμέλια για τον σχηματισμό του εγκεφάλου και έχει σχηματιστεί ο νωτιαίος μυελός. Είναι επίσης ορατές οι απαρχές των άνω και των κάτω άκρων. Όσο για σας, τίποτα στην εξωτερική σας εμφάνιση δεν μαρτυρά ότι είστε έγκυος – τα μόνα συμπτώματα είναι ίσως η ναυτία, οι αϋπνίες και η κόπωση που νιώθετε καθώς το μωρό σας αναπτύσσεται. Είναι όμως πιθανό να μην εμφανίσετε κανένα από αυτά τα κλασικά συμπτώματα των πρώτων σταδίων της κύησης.

Εβδομάδα 7

Το έμβρυο έχει πλέον φτάσει τα 14 χιλιοστά σε μήκος. Η μύτη, τα αφτιά και το στόμα έχουν αρχίσει να σχηματίζονται. Έχουν επίσης αρχίσει να σχηματοποιούνται τα χέρια και τα πόδια. Σε αυτό το στάδιο, το στήθος σας θα μεγαλώσει και θα βαρύνει, καθώς θα προετοιμάζεται για την περίοδο της γαλουχίας. Θα διαπιστώσετε ίσως αλλαγές στην όσφρηση και στη γεύση. Θα αλλάξουν οι προτιμήσεις σας στο φαγητό.

Εβδομάδα 8

Το μωρό σας τώρα ζυγίζει 1,5 γραμμάριο περίπου. Η καρδιά του χτυπάει δύο φορές πιο γρήγορα από τη δική σας. Το κεφάλι φαίνεται να αναπτύσσεται δυσανάλογα σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Το μωρό αποκτά οπτικό νεύρο και μια μικρή γλώσσα. Η σπονδυλική στήλη αρχίζει σιγά σιγά να περικλείει τον νωτιαίο μυελό.Πλησιάζει η ώρα για τον πρώτο υπέρηχο. Το ορόσημο της πρώτης «φωτογραφίας» του μωρού σας είναι τόσο σημαντικό που ο πατέρας θα φροντίσει να σας συνοδεύσει στο ραντεβού. Αποφύγετε την έντονη σωματική κόπωση, διότι ενδέχεται να οδηγήσει σε συσπάσεις της μήτρας και ακόμη και σε αποβολή σε ακραίες περιπτώσεις. Πάντως, γενικά, είναι πολύ δύσκολο να κάνετε κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο το μωρό σας σε αυτή τη φάση.

Εβδομάδες 9-12

Εβδομάδα 9

Το έμβρυο έχει ήδη φτάσει τα 20 χιλιοστά μήκος, και το κεφάλι του καταλαμβάνει τον περισσότερο χώρο στη μήτρα. Ο λαιμός αρχίζει να διαχωρίζεται από το υπόλοιπο σώμα και διαμορφώνεται το πρόσωπο του μωρού σας. Τα μάτια και τα βλέφαρα είναι ήδη στη θέση τους, και ακολουθούν τα χείλια και οι ρίζες των δοντιών. Σε αυτή την φάση ταχείας ανάπτυξης του εμβρύου είναι πολύ σημαντικό η διατροφή σας να είναι υγιεινή και ισορροπημένη. Το ιδανικό είναι να καταναλώνετε φρέσκιες, εύπεπτες τροφές, για να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας θα παίρνει όλες τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται.

Εβδομάδα 10

Το έμβρυο έχει τώρα μήκος τρία εκατοστά περίπου και ζυγίζει γύρω στα 13 γραμμάρια. Είναι πλέον μια μικρογραφία ανθρώπου, όλα τα όργανα βρίσκονται στη θέση τους και οι καρδιά χωρίζεται σε δύο τμήματα, το αριστερό και το δεξί. Το μόνο που απομένει είναι να αναπτυχθεί. Αυτή η διαδικασία θα επηρεάσει και την ψυχική σας διάθεση. Ταυτόχρονα, ορμόνες στο αίμα σας μεταδίδουν στο έμβρυο τα συναισθήματά σας, τόσο την χαρά όσο και κάθε είδος στρες. Τα νεφρά σας θα αρχίσουν να δουλεύουν πιο εντατικά, ο όγκος του αίματός σας θα αυξηθεί κατά περίπου 35% και η μήτρα σας θα μεγαλώσει από περίπου 70 γραμμάρια βάρος στην αρχή της εγκυμοσύνης σε περίπου 1.000 γραμμάρια στα τελικά της στάδια.

Εβδομάδα 11

Το έμβρυο αποκαλείται πλέον «κύημα». Το πρόσωπό του αρχίζει να μοιάζει πιο «ανθρώπινο» καθώς τα μάτια και τα αυτιά παίρνουν τη σωστή τους θέση. Το στόμα και η μύτη εξακολουθούν να αναπτύσσονται, τα βλέφαρα καλύπτουν πλέον τις κόγχες των ματιών, και, κάτω από αυτά, ωριμάζουν σιγά σιγά τα μάτια του μωρού σας. Θα διαπιστώσετε ότι λαχανιάζετε πιο εύκολα. Η καρδιά σας χτυπάει πιο γρήγορα καθώς αυξάνεται η συνολική ποσότητα αίματος στο σώμα σας αναγκάζοντας την καρδιά σας να εργάζεται πιο σκληρά. Το 25% περίπου του αίματος σας χρησιμοποιείται για τον πλακούντα.

Εβδομάδα 12

Το μωρό σας αρχίζει να κινείται. Στη φάση αυτή πρόκειται απλώς για αντανακλαστικές κινήσεις, καθώς οι μύες του μωρού σας έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται επιτρέποντάς του να κουνάει χέρια και πόδια, να στρέφει το κεφάλι και να σφίγγει τις γροθιές του. Αρχίζουν να αναπτύσσονται τα μόνιμα δόντια κάτω από τα νεογιλά που είναι ήδη σχηματισμένα στο εσωτερικό των σιαγόνων. Τα συμπτώματα της ναυτίας και της κόπωσης που σας ενδεχομένως σας ταλαιπωρούσαν μέχρι τώρα αρχίζουν να εξαφανίζονται. Έχετε ολοκληρώσει το πρώτο τρίμηνο, και φυσιολογικά πρέπει να έχετε βάλει έως δύο κιλά. Μόνο 48 γραμμάρια από αυτά τα δύο κιλά είναι του μωρού σας. Το υπόλοιπο βάρος οφείλεται στον πλακούντα και το αμνιακό υγρό, στο στήθος σας και στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας.

Εβδομάδες 13 -16

Εβδομάδα 13

Το μωρό σας έχει πλέον τα πρώτα του οστά. Τα οστά των κάτω άκρων και της λεκάνης είναι ορατά και έχουν αρχίσει να σχηματίζονται τα πλευρά. Ο χρυσός κανόνας σε αυτή τη φάση είναι να κάνετε τα πάντα με μέτρο και να σταματάτε μόλις νιώσετε ότι δυσκολεύεστε – αυτό ισχύει και για τη σωματική άσκηση. Οι έγκυες γυναίκες νιώθουν ιδιαιτέρως άνετα στο νερό. Το νερό ανακουφίζει τις αρθρώσεις σας από την πίεση και τυχόν δύσκολες κινήσεις γίνονται και πάλι εύκολες.

Εβδομάδα 14

Το εκπαιδευμένο μάτι του γιατρού θα μπορέσει τώρα να διακρίνει αν το μωρό είναι αγόρι ή κορίτσι. Οι γονάδες αρχίζουν να παράγουν τις ορμόνες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Είστε πάνω από 35 ετών; Μην αγχώνεστε. Αν δεν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, η εγκυμοσύνη σας θα εξελιχθεί απολύτως ομαλά.

Εβδομάδα 15

Το μωρό σας μπορεί τώρα να ανοιγοκλείσει το στόμα του και να κάνει θηλαστικές κινήσεις. Ο σκελετός του συνεχίζει την ανάπτυξή του. Ο γιατρός σας μπορεί να μετρήσει τη διάμετρο του κεφαλιού του με τη χρήση υπερήχου. Η μέση σας γεμίζει, η κοιλιά σας φουσκώνει και δεν σας κάνουν πλέον οι φούστες και τα παντελόνια σας. Σε αυτή τη φάση η έγκυος συχνά διαπιστώνει ότι το πρόσωπό της γίνεται πιο απαλό και λαμπερό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη φυσιολογική κατακράτηση υγρών κάτω από το δέρμα.

Εβδομάδα 16

Ο θυρεοειδής του μωρού σας αρχίζει να λειτουργεί και να παράγει ορμόνες που παίζουν διάφορους ρόλους, π.χ. προαγωγή της σωματικής του ανάπτυξης. Ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργήσει, ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει π.χ. στα ψάρια. Πολλοί γιατροί συνιστούν τη λήψη συμπληρώματος διατροφής με ιώδιο, γιατί η έλλειψή του είναι συχνό φαινόμενο.

Εβδομάδες 17 -20

Εβδομάδα 17

Το μωρό σας τώρα έχει μήκος 16 εκατοστά περίπου και ζυγίζει γύρω στα 135 γραμμάρια. Εξακολουθεί να παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται από το αίμα σας. Ωστόσο κάνει ήδη ακανόνιστες αναπνευστικές κινήσεις, εν είδει προπόνησης. Εξασκείται στον περίπλοκο συνδυασμό αναπνοής και κατάποσης. Αρχίζετε να ιδρώνετε περισσότερο. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι απολύτως φυσιολογικό – όπως και οι αισθητά αυξημένες κολπικές εκκρίσεις.

Εβδομάδα 18

Νιώθετε για πρώτη φορά το μωρό σας να κλωτσάει – και οι κλωτσιές του είναι δυνατές! Το μωρό σας σάς κλωτσάει και σας χτυπάει με όλο του το σώμα. Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν ωραία, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης. Τα δυσάρεστα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου έχουν πλέον εξαφανιστεί. Ανυπομονείτε να φτάσει η στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό σας. Είναι φυσιολογικό να ζεσταίνεστε. Αν και τον χειμώνα αυτό είναι ευχάριστο, το καλοκαίρι ίσως σας ταλαιπωρήσει λίγο.

Εβδομάδα 19

Οι νευρικές ίνες του μωρού σας διαπλέκονται περισσότερο, οι μύες του δυναμώνουν, οι κινήσεις του γίνονται πιο συντονισμένες και αρχίζει να αναπτύσσει τις λεγόμενες «λεπτές κινητικές δεξιότητες». Για να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι μύες του, το μωρό ακολουθεί το προσωπικό του πρόγραμμα γυμναστικής αρπάζοντας, στριφογυρνώντας, κλωτσώντας και γρονθοκοπώντας! Αρχίζει σιγά σιγά να συσσωρεύει λίπος. Σε αυτή τη φάση, η κοιλιά σας θα είναι πλέον προφανής.

Εβδομάδα 20

Φτάσατε στα μισά της διαδρομής και το μωρό σας μπορεί πλέον και ακούει τους ήχους του περιβάλλοντος. Μπορεί να ακούσει όχι μόνο την καρδιά σας και τον ήχο του αίματός σας που ρέει στις φλέβες σας, αλλά και εξωτερικούς ήχους. Μουσική, θόρυβοι και, κυρίως, ανθρώπινες φωνές. Το μωρό σας έχει πλέον όλα του τα νευρικά κύτταρα: 12 με 14 εκατομμύρια στον αριθμό. Αρχίζει να σας απασχολεί το ερώτημα «θηλασμός ή μπιμπερό;» καθώς ο πρώτες σταγόνες γάλακτος εκκρίνονται από το στήθος σας. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας προετοιμάζεται για την περίοδο της γαλουχίας μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Εβδομάδες 21 -24

Εβδομάδα 21

Το μωρό σας τώρα έχει μήκος 21 εκατοστά περίπου και ζυγίζει γύρω στα 330 γραμμάρια. Κοιμάται 16 έως 20 ώρες κάθε ημέρα – άλλοτε βαθιά και άλλοτε ελαφρά. Αφιερώνει το υπόλοιπο της ημέρας στη «γυμναστική» του. Η πίεση που ασκείται στα όργανά σας από τη μήτρα σε αυτό το στάδιο είναι πιθανό να μην επιτρέπει το κλείσιμο του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αυτό προκαλεί καούρα σε 50% των εγκύων λόγω της παλινδρόμησης των οξέων του στομάχου. Η αυξημένη κατακράτηση υγρών μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα το πρήξιμο σε χέρια και πόδια – μπορεί να σας ταλαιπωρήσει λίγο αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό.

Εβδομάδα 22

Το δέρμα του μωρού σας είναι πλέον αδιαφανές και κόκκινου χρώματος. Είναι όμως ακόμη ζαρωμένο επειδή το σώμα του είναι αδύνατο και δεν έχει αποθηκεύσει ακόμη αρκετό λίπος. Η φροντίδα του σώματός σας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι ιστοί της κοιλιάς και του στήθους σας υφίστανται μεγάλη πίεση λόγω της ταχείας ανάπτυξης του μωρού. Το δέρμα σας χρειάζεται άφθονη ενυδάτωση και το μασάζ θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Μπορεί να εμφανιστούν οι πρώτες ραγάδες, αλλά θα εξασθενήσουν μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Εβδομάδα 23

Το μωρό σας βγάζει τα πρώτα του μαλλιά. Αρχίζουν επίσης να μεγαλώνουν και τα νύχια του. Τα εγκεφαλικά του κύτταρα ωριμάζουν και μπορεί πλέον να κατανοεί και να θυμάται. Σε αυτό το στάδιο είναι συνηθισμένο σύμπτωμα το μούδιασμα και το βάρος στα πόδια. Οι έγκυες μπορεί επίσης να εμφανίσουν κιρσούς και αιμορροΐδες.

Εβδομάδα 24

Το κεφάλι του μωρού σας έχει πλέον διάμετρο έξι εκατοστά. Από την κορυφή του κεφαλιού ως τις πατούσες, το μήκος του φτάνει τώρα τα 26 εκατοστά και το βάρος του τα 500 γραμμάρια. Τα μάτια παραμένουν κλειστά αλλά οι βλεφαρίδες του έχουν αρχίσει να φυτρώνουν. Μπορεί πλέον και να ονειρεύεται, όπως εσείς ονειρεύεστε τον ερχομό του. Προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, η μήτρα έχει φτάσει σχεδόν στο ύψος του αφαλού. Είναι η ιδανική στιγμή να φύγετε για χαλαρωτικές διακοπές με τον σύντροφό σας. Όσο πιο πολύ συμμετέχει στην εγκυμοσύνη σας, τόσο περισσότερο θα συμπάσχει και θα χαίρεται μαζί σας.

Εβδομάδες 25 -28

Εβδομάδα 25

Το μωρό σας απορροφά αμνιακό υγρό από το στόμα και το δέρμα του, και αποβάλλει ένα μέρος του με τα ούρα. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, το αμνιακό υγρό ανανεώνεται εντός δύο ωρών. Η ποσότητά του κυμαίνεται μεταξύ 300 ml και 1,5 λίτρου. Τα όργανά σας παραμερίζονται από το ταχέως αναπτυσσόμενο μωρό σας. Ίσως αρχίσετε να έχετε δύσπνοια και συχνοουρία

Εβδομάδα 26

Το μωρό σας τώρα έχει μήκος 30 εκατοστά περίπου και ζυγίζει γύρω στα 650 γραμμάρια. Αν το μωρό σας γεννηθεί πρόωρα σε αυτό το στάδιο, είναι δυνατόν να επιβιώσει. Η κοιλιά σας έχει φουσκώσει πλέον αρκετά. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το δέρμα τεντώνεται υπερβολικά με αποτέλεσμα ολοένα συχνότερη φαγούρα, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χρήση κάποιου ενυδατικού ελαίου. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεστε στον ύπνο.

Εβδομάδα 27

Το δέρμα του μωρού σας δεν είναι πλέον ζαρωμένο – αρχίζει να γίνεται πιο στιλπνό καθώς αυξάνονται τα αποθέματα λίπους. Το μωρό σας ζει μαζί σας – βιώνει ότι βιώνετε, τόσο μέσα στο σώμα σας όσο και εκτός αυτού. Δεν διστάζει να κάνει αισθητή την παρουσία του με κλωτσιές και μπουνιές! Το πρωτόγαλα, γνωστό και ως «πύαρ», αρχίζει ήδη να συντίθεται στο στήθος σας. Αυτό το γάλα είναι εύπεπτο και θα αποτελέσει τα πρώτα γεύματα του μωρού σας μετά τη γέννησή του και μέχρι να αρχίσει να παράγεται το κανονικό σας γάλα.

Εβδομάδα 28

Το μωρό σας ανοίγει τα μάτια του και μπορεί να διακρίνει το φως από το σκοτάδι. Πίνει ολοένα και περισσότερο αμνιακό υγρό. Όλο σχεδόν το υγρό διατρέχει το πεπτικό του σύστημα, φιλτράρεται από τα νεφρά και αποβάλλεται. Έως μισό λίτρο ούρα επιστρέφουν στο αμνιακό υγρό κάθε ημέρα. Βάζετε βάρος με γοργούς ρυθμούς. Εκτός από το μωρό που αναπτύσσεται, ο πλακούντας και ο αμνιακός σάκος επίσης συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους σας. Αυξάνονται τα αποθέματα λίπους σε όλο σας το σώμα - μην επιχειρήσετε να απαλλαγείτε από τους επιπλέον πόντους με δίαιτα.

Εβδομάδες 29 -32

Εβδομάδα 29

Ο εγκέφαλος του μωρού σας εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Σχηματίζεται ένα περίπλοκο δίκτυο νεύρων. Κάθε «νήμα» αυτού του δικτύου μονώνεται με μία προστατευτική επίστρωση που επιτρέπει την ταχύτερη μετάδοση των ερεθισμάτων. Δημιουργούνται οι νευρικές ίνες. Οι έγκυες βάζουν συνήθως μισό κιλό μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Η κοιλιά σας μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Ο αφαλός σας αρχίζει να προεξέχει.

Εβδομάδα 30

Το δέρμα του μωρού αλλάζει χρώμα και γίνεται ροζ από κόκκινο. Το κορμάκι του στρογγυλεύει χάρη στο λίπος που συσσωρεύεται σιγά σιγά και που αποτελεί πλέον έως οκτώ τοις εκατό του βάρους του. Μήπως εμφανίστηκε μια ίσια, σκούρη γραμμή στο μέσο της κοιλιά σας; Είναι η λεγόμενη «μελανή γραμμή» που οφείλεται στην αυξημένη μελανίνη του δέρματός σας. Θα εξαφανιστεί σιγά σιγά μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Εβδομάδα 31

Το μωρό σας εξακολουθεί να πίνει πολύ αμνιακό υγρό, το οποίο περνάει από το στομάχι, το έντερο και, τέλος, τα νεφρά του. Πιστεύεται ότι η γεύση του διαφέρει ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας. Έτσι, το μωρό σας αρχίζει να διακρίνει διάφορες γεύσεις. Πρέπει να προφυλάσσεστε όσο μπορείτε από λοιμώξεις. Τα βακτήρια και οι ιοί μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα σε αυτό το στάδιο διότι το στρώμα των λαχνών έχει γίνει πιο λεπτό προκειμένου να επιτρέπεται η είσοδος σε μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών ουσιών.

Εβδομάδα 32

Το μωρό σας αρχίζει να στριμώχνεται στην κοιλιά σας. Κινείται λιγότερο και προσπαθεί να βρει τη θέση που το βολεύει. Αν το μωρό σας ερχόταν τώρα στον κόσμο, θα είχε πολύ καλές πιθανότητες επιβίωσης. Αν και οι πνεύμονές του δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως, η αναπνοή του μπορεί να υποστηριχθεί μηχανικά ώστε όλα να εξελιχθούν ομαλά. Ίσως νιώσετε τη μήτρα να συσπάται, καθώς προετοιμάζεται για τον τοκετό. Οι συσπάσεις αυτές διαρκούν περίπου 20 δευτερόλεπτα και μπορεί να είναι εντελώς ανεπαίσθητες. Μπορεί επίσης να νιώσετε πόνους στη λεκάνη καθώς διευρύνεται.

Εβδομάδες 33 -36

Εβδομάδα 33

Το μωρό σας έχει μήκος έως 40 εκατοστά και βάρος έως 1.700 γραμμάρια σε αυτό το στάδιο. Παίρνει σιγά σιγά θέση για τον τοκετό. Στο 95% των περιπτώσεων το κεφάλι βρίσκεται προς τα κάτω και είναι το μέρος του σώματος που ξεπροβάλλει πρώτο κατά τον τοκετό. Μην γέρνετε προς τα πίσω για να αντισταθμίσετε το βάρος της κοιλιάς σας. Αυτό θα αλλοιώσει την προοπτική σας και θα μετατοπίσει το κέντρο βάρους σας με αποτέλεσμα να σκοντάφτετε ή να σας πέφτουν διαρκώς πράγματα από τα χέρια.

Εβδομάδα 34

Το αίμα του μωρού σας περιέχει υψηλότερο επίπεδο ασβεστίου από το δικό σας. Το χρειάζεται για τα οστά του. Ο πλακούντας παίρνει το ασβέστιο που χρειάζεται το μωρό από τα αποθέματα ασβεστίου της μητέρας. Σημείωση: οι εργαζόμενες μητέρες μάλλον βρίσκονται ήδη σε άδεια μητρότητας.

Εβδομάδα 35

Τα περισσότερα μωρά έχουν πάρει την κατάλληλη θέση για τον τοκετό το αργότερο αυτή την εβδομάδα. Ο ερχομός του μωρού σας κυριαρχεί πλέον στις σκέψεις σας. Αναρωτιέστε σε ποιον θα μοιάζει.

Εβδομάδα 36

Το μωρό σας δεν έχει ακόμη το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. Παίρνει τα αντισώματά του από εσάς και προστατεύεται από κάθε ασθένεια κατά της οποίας διαθέτετε αντισώματα. Μπορεί να νιώσετε κάποιες συσπάσεις, ανά άτακτα χρονικά διαστήματα. Μερικές από αυτές τις συσπάσεις μπορεί να είναι ισχυρές και επώδυνες. Δεν θα είναι όμως ούτε συχνές ούτε τακτικές. Αυτό τις διαφοροποιεί εξάλλου από τις συσπάσεις των ωδινών, οι οποίες έχουν μια περιοδικότητα.

Εβδομάδες 37 - 40

Εβδομάδα 37

Το μωρό σας εξακολουθεί να μεγαλώνει και έχει φτάσει πλέον τα 45 εκατοστά μήκος και τα 2.400 γραμμάρια βάρος. Ο πλακούντας σας φτάνει τα 20 - 25 εκατοστά, με τρία εκατοστά πάχος και 500 γραμμάρια βάρος. Είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μπορεί να χειριστεί την ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών και αποβλήτων μεταξύ του οργανισμού σας και του μωρού σας.

Εβδομάδα 38

Το μωρό σας παράγει κορτιζόνη, μια ορμόνη που προετοιμάζει τους πνεύμονές του για την πρώτη του ανάσα. Από τη στιγμή της γέννησής του, η κυκλοφορία του αίματός του διαχωρίζεται πλέον από τη δική σας. Αν νιώθετε φόβο και ανασφάλεια για τον επικείμενο τοκετό, να θυμάστε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό.

Πολλές έγκυες νιώθουν την ανάγκη να δραστηριοποιηθούν πριν τον τοκετό, καθαρίζοντας π.χ. τζάμια και ντουλάπια. Κατά κάποιον τρόπο προετοιμάζουν τη «φωλιά» για το νέο μέλος της οικογένειας. Μην αντισταθείτε σε αυτή την έμφυτη τάση. Έχετε έτοιμα τα πράγματά σας για το νοσοκομείο.

Εβδομάδα 39

Ο χώρος μέσα στην κοιλιά σας έχει λιγοστέψει σημαντικά. Ο «φιλοξενούμενός» σας έχει διπλώσει τα χέρια του στο στήθος, έχει λυγίσει τα γόνατά του και έχει ελαχιστοποιήσει τις κινήσεις του. Μην ανησυχείτε αν δεν νιώθετε πλέον τόσο συχνά τις κινήσεις του μωρού σας. Είναι πλέον 50 εκατοστά σε μήκος και περίπου 3 κιλά σε βάρος.

Εβδομάδα 40

Υπάρχουν πολλά σημάδια που σας δείχνουν ότι πλησιάζει η στιγμή του τοκετού – π.χ. ξαφνική κόπωση ή ναυτία. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που δίνουν το έναυσμα για τον τοκετό. Αν σπάσουν τα νερά ή παρατηρηθεί αιμορραγία, πηγαίνετε στο νοσοκομείο. Πρέπει επίσης να ξεκινήσετε για το νοσοκομείο αν έχετε περιοδικές συστάσεις κάθε πέντε έως δέκα λεπτά για πάνω από μία ώρα.

These fit to this phase of life

4 Phases of Life