It seems you are using an unsupported browser. Please update your browser to Chrome or Firefox for the complete NUK website experience.
[Translate to greek:] preparing your body

NUK. Understandig Life.

Προετοιμάστε το σώμα σας

Έξι συμβουλές που αυξάνουν τη γονιμότητα

Σωματική άσκηση

[Translate to greek:] preparing for pregnancy with running

Κατά κανόνα, όσο πιο υγιείς είστε εσείς και ο σύντροφός σας, τόσο πιο εύκολα θα συλλάβετε. Γι’ αυτό συνιστούμε τακτική σωματική άσκηση, ώστε το σώμα σας να ενεργοποιηθεί. Με το τρέξιμο, το ποδήλατο και την κολύμβηση η κυκλοφορία θα τονωθεί και θα αποβάλετε το άγχος αυξάνοντας έτσι τη γονιμότητά σας. Η καλή φυσική κατάσταση και η καλή υγεία θα σας βοηθήσουν επίσης να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις της προχωρημένης εγκυμοσύνης.

Μια διατροφή χαμηλών λιπαρών και υψηλής διατροφικής αξίας κάνει πάντα καλό στον οργανισμό, αλλά είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του αναπαραγωγικού μας συστήματος. Όλα σχεδόν τα στοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας μπορούν να εξασφαλιστούν μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, π.χ. βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία από φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή ασβέστιο από γιαούρτι, ρύζι και χυμό πορτοκαλιού. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παροχή οξυγόνου μέσω του αίματος (υπάρχει στο κόκκινο κρέας, τα όσπρια και το ψωμί ολικής άλεσης) και το ιώδιο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς (ψάρια ή ακτινίδια).

Η υγιεινή διατροφή βελτιώνει επίσης την ποιότητα του σπέρματος. Το βασικό είναι η διατροφή του συντρόφου σας να του παρέχει άφθονες ποσότητες βιταμινών C, E και B12. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συνταρακτικές αλλαγές στις συνήθειές του, διότι πρόκειται για τρεις βιταμίνες που απαντώνται σε πολλά είδη διατροφής.

Λάβετε μέτρα νωρίς για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο έλλειψης φολικού οξέος. Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη της ομάδας Β που χρησιμεύει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες όπως η ανανέωση των κυττάρων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το φολικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι προάγει τη γονιμότητα και απαντάται σε λαχανικά όπως το σπανάκι, οι ντομάτες και το παντζάρι. Αλλά ακόμη και αν συμπεριλάβετε αυτές τις πηγές φολικού οξέος στη διατροφή σας, δεν θα μπορέσετε να εξασφαλίσετε τη συνιστώμενη δόση εάν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος. Το σώμα σας χρειάζεται πολύ περισσότερο φολικό οξύ κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και γι' αυτό είναι καλύτερα να μιλήσετε από τώρα στον γιατρό σας ώστε να σας συστήσει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με φολικό οξύ.

Όσο πιο εξοικειωμένη είστε με τον κύκλο σας, τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορέσετε να προβλέψετε τις πλέον γόνιμες ημέρες σας. Η μέθοδος της θερμοκρασίας σας επιτρέπει να προβλέψετε την ωορρηξία σας σχεδόν με ακρίβεια μίας ώρας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μετράτε τη θερμοκρασία σας την ίδια ώρα κάθε πρωί μόλις ξυπνήσετε. Αν διαπιστώσετε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας σας, σημαίνει ότι έχετε ωορρηξία και ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Αν συνεχίσετε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία σας για μερικούς ακόμη κύκλους, θα είστε σε θέση να προβλέψετε επακριβώς πότε θα έχετε την επόμενη ωορρηξία σας. Η ιδανική στιγμή για τη σύλληψη είναι μερικές ώρες μετά την ωορρηξία. Αν η αύξηση της θερμοκρασίας διατηρηθεί για περισσότερες από 18 ημέρες στον επόμενο κύκλο, μπορείτε να δέχεστε συγχαρητήρια γιατί κατά πάσα πιθανότητα είστε έγκυος!

Για να υπολογίσετε τις γόνιμες ημέρες σας, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Ημερολόγιο γονιμότητας.

 

* Σημαντικό: Το ημερολόγιο γόνιμων ημερών βασίζεται σε υπολογισμούς κατά μέσο όρο. Μην το χρησιμοποιείτε ως μέθοδο αντισύλληψης. Should your cycle be very short or unusually long, you should speak to your gynaecologist in order to exclude any possible disorders.

Είναι σκόπιμο να υποβάλλεστε σε πλήρες τσεκ-απ ανά τακτά χρονικά διαστήματα – ειδικά εάν δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος παρόλο που προσπαθείτε για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με μια αγωγή. Καλό θα είναι να κάνει εξετάσεις και ο σύντροφός σας. Μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό σας πλήρεις αιματολογικές εξετάσεις και για τους δύο. Έτσι θα δείτε αν οι ορμόνες σας είναι ισορροπημένες ή αν, για παράδειγμα, έχετε αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων που μειώνουν τη γονιμότητά σας.

Η βασική προϋπόθεση για να συλλάβετε είναι εσείς και σύντροφός σας να διαθέτετε χρόνο και καλή διάθεση. Αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη, μην αγχωθείτε. Ο αυθορμητισμός και η ερωτική επιθυμία έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνουν τη σύλληψη σε αντίθεση με τον υπερβολικό προγραμματισμό και την αίσθηση ότι υπάρχει πίεση να επιτευχθεί ο στόχος της τεκνοποίησης. Για περίπου 75% των ζευγαριών, η αναμονή θα λήξει εντός ενός έτους. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 90% μετά από δύο χρόνια.* Στατιστικά λοιπόν, είναι πολύ πιθανό να υποδεχθείτε το νέο μέλος της οικογένειάς σας πολύ σύντομα.

* Πηγή: Qualimedic.com AG

These fit to this phase of life