It seems you are using an unsupported browser. Please update your browser to Chrome or Firefox for the complete NUK website experience.

Η NUK σχεδιάζει προϊόντα τα οποία έχουν σκοπό να βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Γι’ αυτό δίνουμε τεράστια σημασία στην ασφάλεια των υλικών που χρησιμοποιούμε και υποβάλλουμε τα προϊόντα της NUK σε εξονυχιστικούς ελέγχους, πριν αυτά διατεθούν στην αγορά.Εδώ θα μάθετε τα πάντα για τα υλικά μας και για τις ιδιότητες που έχει το καθένα.

Πιπίλες – Καουτσούκ ή σιλικόνη;

Καθαρά θέμα γούστου

[Translate to greek:] Latex or Silikon

Είτε είναι κατασκευασμένες από φυσικό είτε από ειδικά μορφοποιημένο συνθετικό υλικό, όλες οι πιπίλες της NUK είναι μαλακές και προσαρμόζονται στον παιδικό ουρανίσκο.Φυσικά, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να «περάσετε» από το ένα υλικό στο άλλο. Εάν δεν είστε βέβαιοι ποιο υλικό είναι καλύτερο για το δικό σας παιδί, μπορείτε να αφήσετε το ίδιο το παιδί σας να αποφασίσει. Πολλά παιδιά δέχονται μόνο το ένα ή το άλλο υλικό. 

Καουτσούκ – το ανθεκτικό φυσικό υλικό
Οι πιπίλες της NUK από καουτσούκ κατασκευάζονται από το ελαστικό γαλάκτωμα (latex) του καουτσουκόδεντρου κι έχουν ένα μελένιο χρώμα. Οι πιπίλες από καουτσούκ δίνουν την αίσθηση ότι είναι ζεστές και μαλακές. Είναι ιδιαίτερα εύκαμπτες και ανθεκτικές στα σκισίματα – και γι’ αυτό κατάλληλες επίσης για παιδιά που βγάζουν τα πρώτα τους δοντάκια.Λόγω της φυσικής προέλευσής του, το καουτσούκ έχει μια ελαφριά, ιδιαίτερη γεύση. Τα λίπη των τροφών ή η άμεση έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία κάνουν το καουτσούκ να «γερνά» και να παρουσιάζει ρωγμές πιο γρήγορα. Όταν η πιπίλα από καουτσούκ γίνεται κολλώδης, συνήθως μετά από 1-2 μήνες, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι είναι καιρός να την αντικαταστήσετε.

Σιλικόνη – το πολύτιμο συνθετικό υλικό
Η πιπίλα της NUK από σιλικόνη κατασκευάζεται από ένα πολύτιμο συνθετικό υλικό. Το διάφανο υλικό της σιλικόνης καθαρίζεται εύκολα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις μεταβολές της θερμοκρασίας, ενώ ούτε η άμεση ηλιακή ακτινοβολία ή τα λίπη δεν προκαλούν γήρανσή του. Οι πιπίλες από σιλικόνη έχουν ουδέτερη οσμή και γεύση.Ωστόσο η σιλικόνη είναι λιγότερο ανθεκτική στο δάγκωμα ή στο μάσημα απ’ ότι το καουτσούκ. Γι’ αυτόν τον λόγο και η NUK χρησιμοποιεί στις πιπίλες μεγέθους 3 πιο σταθερό και ανθεκτικότερο σε δαγκώματα υλικό σιλικόνης.Μια πιπίλα από σιλικόνη πρέπει να αντικαθίσταται αμέσως μόλις διαπιστωθούν δαγκωματιές ή άλλα σημάδια φθοράς.Για λόγους υγιεινής και ασφάλειας συνιστάται γενικά όλες οι πιπίλες – ανεξάρτητα αν είναι από καουτσούκ ή σιλικόνη – να αντικαθίστανται μετά από 1-2 μήνες..

Μπιμπερό – γυαλί ή συνθετικό υλικό;

Δύο υλικά, απίστευτα πολλά πλεονεκτήματα

[Translate to greek:] Bottles – Glass or Plastic?

Τα μπιμπερό της NUK κατασκευάζονται από διάφορα υλικά. Η μεγαλύτερη αισθητή διαφορά είναι αυτή μεταξύ γυαλιού και συνθετικού υλικού - και τα δύο είναι το ίδιο καλά για την χορήγηση γάλακτος. Εδώ θα βρείτε κάποια στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε.

Γυαλί – φιλικό στο περιβάλλον και υγιεινό
Το γυαλί είναι ένα κλασικό υλικό για δοχεία πόσιμων υγρών – ακόμα και στον τομέα της βρεφικής τροφής. Λόγω της αυξημένης σήμερα αντοχής του στις γρατζουνιές, το γυαλί είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό και φιλικό στο περιβάλλον υλικό. Η NUK παράγει αποκλειστικά προϊόντα από βοριοπυριτικό γυαλί, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες λόγω της πλεγματικής δομής της επιφάνειάς του. Χάρη στον υψηλό βαθμό διαφάνειας του γυαλιού μπορείτε κατά τον καθαρισμό του μπιμπερό να διακρίνετε πολύ εύκολα υπολείμματα γάλακτος και άλλων υγρών. Η αντοχή του στις υψηλές θερμοκρασίες σας παρέχει τη δυνατότητα να καθαρίζετε και να βράζετε τα γυάλινα μπουκάλια όσο συχνά θέλετε. Και σε περίπτωση που θέλετε να δώσετε σε μεγαλύτερα παιδιά τσάι ή χυμούς, το γυαλί δεν αλλάζει χρώμα.

Ωστόσο τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να μένουν χωρίς επιτήρηση όταν χρησιμοποιούν γυάλινα μπουκάλια, δεδομένου ότι δεν είναι τόσο ελαφριά, όσο τα μπιμπερό που φτιάχνονται από συνθετικά υλικά.

Για επιπλέον αντιθραυστική προστασία μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε το προστατευτικό γυάλινων μπιμπερό από σιλικόνη της NUK.

Συνθετικό υλικό – ελαφρύ και άθραυστο
Η NUK διαθέτει μπιμπερό από τα συνθετικά υλικά πολυπροπυλένιο (ΡΡ), πολυαμίδη (ΡΑ) και πολυφαινυλοσουλφόνη (PPSU). Είναι πανάλαφρα και άθραυστα και, κατά συνέπεια, ιδανικά για το σπίτι ή για να τα παίρνετε μαζί σας.
Τα μπιμπερό από πολυαμίδη μοιάζουν οπτικά με τα γυάλινα, δεδομένου ότι είναι απόλυτα διαφανή. Τα μπιμπερό από πολυπροπυλένιο είναι ημιδιάφανα, ιδιαίτερα ανθεκτικά και κατάλληλα ακόμα και για την κατάψυξη, όπως και εκείνα από PPSU, τα οποία είναι επιπλέον άοσμα και πολύ ανθεκτικά. Φυσικά, όλα τα συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούμε δεν περιέχουν BPA, όπως ορίζει ο νόμος.BPA-free.
Ωστόσο το συνθετικό υλικό δεν είναι τόσο ανθεκτικό στη θερμότητα όσο το γυαλί και χαράσσεται ευκολότερα. Να αντικαθιστάτε τα μπιμπερό που φέρουν εσωτερικές γρατζουνιές, γιατί εκεί μπορούν να αναπτυχθούν ευκολότερα μικρόβια.
Συμβουλή: Προκειμένου εσείς και το παιδί σας να ευχαριστηθείτε για περισσότερο καιρό τα μπιμπερό από συνθετικό υλικό, συνιστούμε να μην ζεσταίνετε ή αποστειρώνετε τα μπιμπερό σε φούρνο μικροκυμάτων. Τα μπιμπερό της NUK είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για βράσιμο ή για αποστείρωση με ατμό.

Η απαίτησή μας για ποιότητα φαίνεται στην χωρίς συμβιβασμούς επιλογή των πρώτων υλών, στην ασφάλεια των προϊόντων, τη συμβατότητα με το περιβάλλον και στους διαρκείς ελέγχους ποιότητας. Η NUK βελτιώνει διαρκώς τα προϊόντα της, προσαρμόζοντάς τα στις έρευνές της και τα επιστημονικά της συμπεράσματα. Γι’ αυτό και πολύ πριν από τη νομοθετική απαγόρευση, σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε για την κατασκευή των μπιμπερό μας πολυκαρβονικό πλαστικό (PC) που περιέχει BPA. Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για το θέμα αυτό, θα το βρείτε εδώ.

Τι είναι η BPA;
BPA είναι η συντομογραφία της ουσίας bisphenol Α (δισφαινόλη α). Η BPA είναι ένα συστατικό του πολυκαρβονικού πλαστικού (PC), το οποίο χρησιμοποιούμε καθημερινά π.χ. στις πλαστικές σακούλες, τις συσκευασίες τροφίμων αλλά και στα κινητά τηλέφωνα, τα CD και τα γυαλιά ηλίου, τις κόλλες και τα βερνίκια νυχιών.

Γιατί η BPA απετέλεσε αντικείμενο κριτικής;
Ενώ έως το τέλος του περασμένου αιώνα η BPA χρησιμοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερα για την παραγωγή του πολυκαρβονικού πλαστικού, μετά το 2000 ξεκίνησε μια συζήτηση μεταξύ ιατρών και επιστημόνων για τις επιπτώσεις του BPA σε ζωντανούς οργανισμούς. Τα συμπεράσματα των μελετών είναι αντικρουόμενα και ως εκ τούτου η αντιμετώπισή τους σε επίπεδο χωρών και θεσμικών φορέων δεν υπήρξε ενιαία. Έτσι το θέμα της BPA έλαβε πολύ μεγάλη δημοσιότητα και έγινε αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης.

Η NUK, ως εταιρεία που έχει βραβευτεί επανειλημμένα για την ποιότητα των προϊόντων της και ηγείται της αγοράς, έχει μακρόχρονη εμπειρία σε μπιμπερό από υλικά που δεν περιέχουν BPA, όπως για παράδειγμα γυαλί ή πολυπροπυλένιο (PP). Την 1η Ιουνίου 2011 τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση παραγωγής εντός της ΕΕ, βρεφικών ειδών που περιέχουν BPA. Η NUK είχε ήδη σταματήσει να παράγει μπιμπερό από πολυκαρβονικό πλαστικό που περιέχει BPA πολύ πριν από την απαγόρευση της ΕΕ και έτσι τα βρεφικά προϊόντα της φέρουν εδώ και πολλά χρόνια τη σήμανση «BPA free».

Πώς εκτιμούν οι αρχές τους κινδύνους από την BPA;
Οι αρμόδιες αρχές, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ή το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Αξιολόγηση των Κινδύνων (BfR) έχουν εκφράσει άποψη για το θέμα BPA στους δικτυακούς τόπους τους:

Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)

Federal Institute for Risk Assessment (BfR)

Από τι κατασκευάζονται τα μπιμπερό που δεν περιέχουν BPA;
Στα εναλλακτικά υλικά που δεν περιέχουν BPA συγκαταλέγονται τα εξής:

Γυαλί
Ένα από τα παλαιότερα υλικά που γνωρίζει ο άνθρωπος, χρησιμοποιείται και από τη NUK για τη κατασκευή μπιμπερό. Το γυαλί είναι ιδιαίτερα υγιεινό και ανθεκτικό στη θερμότητα. Η NUK χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτόν αποκλειστικά βοριοπυριτικό γυαλί, το οποίο εξαιτίας της πλεγματικής δομής της επιφάνειάς του δεν φθείρεται σχεδόν καθόλου και αντέχει στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

PP (πολυπροπυλένιο)
Το πολυπροπυλένιο είναι ένα διάφανο συνθετικό υλικό, το οποίο χρησιμοποιείται από τη NUK για την κατασκευή μπιμπερό που δεν περιέχουν BPA. Η λεία επιφάνειά του το καθιστά ευχάριστο στην αφή. Είναι άθραυστο και κατάλληλο ακόμα και για την κατάψυξη.

PA (πολυαμίδη)
Η πολυαμίδη είναι μια συνθετική ύλη με ιδιαίτερα διαυγή εμφάνιση, την οποία διατηρεί λόγω της χημικής αντοχής της – γι’ αυτό και δεν παρουσιάζει αποχρωματισμούς ή θολότητα. Η πολυαμίδη δεν περιέχει BPA, ωστόσο δεν είναι κατάλληλη για τον φούρνο μικροκυμάτων.

Πού θα βρω περισσότερες πληροφορίες;
Στη ενότητα Ερωταπαντήσεις, παραθέτουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα BPA.

 

Είναι καλό να γνωρίζετε